Monday, November 28, 2005

Kozetas'biography

KëZE (KOZETA) ZYLO

Këze (Kozeta) was born in southern town of Albania, Tepelene, on March 12, 1957. Her parents are from Mezhgorani, a village located in Tepelene, and are both with strong patriotic values. Kozeta received her B.A in Albanian Language and World Literature at the “Aleksander Xhuvani” University in Elbasan, in 1979. She continued her studies at the University of Tirana. From 1979 to 1997 Kozeta has worked in various high schools across Tirana as a teacher of Albanian and World literature.
During 1987 until 1992, however, she was forced to step down from teaching in high school and continue teaching at a lower level. This was the consequence of voicing her opinion, together with 6 teachers, for the upgrading and modernization of the high school literature texts by including more Western authors in the curriculum.
With the falling down of Communism, Kozeta was engaged strongly in the country’s transition to Democracy and was one of the members of the Christian Democratic Party of the country. During 1994-1995 Kozeta served as the Party’s General Secretary.
During this period, Kozeta wrote numerous articles in the “Ora e Shqiperise” newspaper. Likewise, for many years she has written critical articles in the “E Ardhmja” newspaper of the “Cajupi” High School. She also served as the producer of the “Miss High School” among various schools in Tirana.
On February 1997, she fled from the country’s war and exiles to the United States, where she resides in New York City.
From 1999 to 2001, she continues to further her studies in a New York City college.
From 2000-2004, Kozeta served as the Students’ Advisor at BramsonORT College.
Currently she teaches at the Globe Institute of Technology in Manhattan, NY. Likewise, she is employed by the New York’s Board of Education.
Kozeta is fully engaged in the Albanian American community. Presently she serves in the Book Publishing’s Board, as well as the Vice President of the Women’s Organization “Zeri Yne”.
For many years together with her husband, Qemal Zylo, they have organized the Albanian Flag Day amid the Albanian students in New York. Guests such as the Albanian Ambassador to the United Nation Mission, the former Congressman Joseph DioGuardi, professors, Albanian students and other nationalities attended such event. The purpose of such occasion was to celebrate this important day in Albanian history, as well as uplift the Albanian culture in the United States. As a result of such activities they have earned the respect of the Albanian students in New York. These activities have been covered by the “Illyria”, “Bota Sot” and “Dielli” newspapers as well as “The Albanian Culture” television.
The Funeral Ceremony in memory of the Albanian singer, Anita Bitri, was organized by both Kozeta and Qemal, where an array of well known Albanian artists took place. This event was published in many Albanian and Albanian American Media.
Kozeta recently published the book “The Monument of the Teardrop”, a collection of poems. The event of her book publishing day took place in National Museum of Albania, and was covered by many national news media through TV and newspapers.
She currently writes critical and creative articles in various newspapers, such as “Illyria” and “Bota Sot.” In addition, numerous of her poems are found in various Internet sites that celebrate Albanian creative writing.
Kozeta is married to Mr. Qemal Zylo and has two daughters, Valbona and Klodiana.


4 Comments:

Blogger dhori said...

Me behet qejfi per cka eshte pasqyruar ne kete faqe, ne radhe te pare per vlerat dhe se dyti per nje ze krijuese femer prej Tepelenes, te lashte e te ralle , e cila me njerez si ju i kthen vemendjen te sotmes dhe nderon te largeten e saj aq e aq te admirueshme, jo vetem ne Shqiperi. Ju uroj suksese ne krijimtari. I lexova poezite tuaja dhe prononcimet e lena per to. Natyrisht ky eshte nje sukses i lavderueshem dhe i aritur ne pjekurine e moshes dhe te vargut. Ne krijimet tuaja regetine flladi, era, suferina dhe thellimi, por ka dhe rreze, shkelqim, prarim e LINDJE shprese pas asaj dhimbjeje qe na ka perfshire e na eshte ngjitur si vemje, ndoshta pa ndonje shkak te dukshem.E rendesishme eshte qe e vuajme, por me e rendesishme do te jete qe ta shprazim dhe mendoj se ju, me vargjet(per ata qe i lexojne) jeni nje shkendije me teper per te pare pak drite.
pershendetje,dhori thanasi

6:57 PM  
Blogger Bujar Kocani said...

Pershendetje Nga Biblioteka e Universitetit "A.Xhuvani"
Zonja Kozeta Zylo,jam Drejtori i Bibliotekes,gjithashtu jam dhe ALA MEMBER(anetar i bibliotekave Amerikane).Ju pergezoj per aktivitetin tuaj.Kerkoj te bashkepunojme.
Urime
Bujar Kocani
bujarkocani2002@yahoo.com

12:48 AM  
Blogger ana said...

Gezohem qe nje pjesetar i fisit tone kontribuon aq shume ne emigrim. Ne emigrim njerezit kane me shume nevoje se kurre per familjen, atdheun e tyre.
Te lumte Keze! Ke kryer dicka qe im ate do ta bente po te ishte gjalle.

Shume suksese per familjen Zylo dhe kusherinjte e Tjere qe jetojne ne Amerike.

Me mall

Ana Zylaj

arjanaxhafa_2007@yahoo.com

1:13 AM  
Blogger Leon Andoni said...

Lexova me interes biografine tuaj. Kete e bera pasi lexova nje artikull te botuar ne emrin tuaj ne gazeten Iliria mbi viziten e fortlumturise te tij Janullatos ne NY dhe dhenien e nje titulli vleresues nga nje universitet me fame ne USA. Une qe po shkruaj kete koment jam Shqipetar me besim ortodox. U ndieva disi i fyer fillimisht nga artikulli juaj, pasi ne te nuk ka te verteta por vec trillime te shemtuara te cilat jane ne unison me shume zera kryesisht nga fete e tjera (si ne rastin tuaj),te cilet kerkojne me ngulm nenshtrimin e kishes ortodokse dhe vendosjen ne krye te saj mundesisht te ndonje ateisti. Me vjen keq zonje po nuk u takon ju te vendosni per kreun e kishes tone. Nuk e keni kete te drejte ne radhe te pare nga perkatesia juaj fetare. Nuk u takon ne radhe te dyte sepse nuk jetoni ne Shqiperi. Nuk u takon se treti te gjykoni per punen e bere nga dikush kur nuk e njihni aspak ate zanat. Dhe se katerti niveli juaj akademik le per te deshiruar ne krahesim me Personin qe atakoni por dhe me nje mesatare te Shqipetareve ne USA.

9:24 AM  

Post a Comment

<< Home